Utvikling av den digitale verden og informasjonssøking

Arne Krokan skriver i sitt blogginnlegg Fra jordbruks- til digitalt nettsamfunn om hvordan den digitale verden har utviklet seg og hvordan den endrer samfunnet vårt. Han skriver blant annet om Kevin Kelly, en av de som har studert hvordan teknologi endrer samfunnet. I boken What Technology Wants (2010) introduserer Kevin Kelly oss til begrepet «teknium» og hans definisjon av ordet.  Han mener at det er en evigvirkende kraft i mennesket som bidrar til at ny teknologi finnes opp når samfunnet er modent for dem. Han mener at menneskene har en utviklings-drivkraft i seg som fungerer omtrent på samme måte som evolusjonen, at det finnes en kontinuerlig utvikling av teknologien.  Han mener at teknologien er som en levende organisme.

Så det at den digitale verden utvikler seg kan sees på som naturlig. Vi utvikler oss, tilpasser oss slik dagens samfunn er blitt. Mye av det som vi omgir oss med daglig er teknologi; telefon, pc, tv, bil, etc. Verden har blitt mindre, vi er blitt mer tilgjengelige og vi kan følge med på alt som skjer i verden med et lite tastetrykk. Ja, for det er få som ikke har med seg digitale duppedingser i lommen i dag. Vi er utstyrt med smarttelefoner og nettbrett, iPod, iPad og iPhone for å kunne følge med på alt som skjer. Teknologi er blitt en naturlig del av vår hverdag, selv om vi ikke alltid tenker så mye over det.

Er det noe man lurer på så er det i dag helt naturlig å finne frem en søkemotor og plotte inn spørsmål og problemstillinger. Her får du svar på alt fra dagens valutakurs til hvilken forsikring som er best for akkurat deg. Google er kjent for sin søkeoptimalisering. Den har en unik gjenfinningsalgoritme som personaliserer søking, som fungerer slik at den sammenligner hvilke resultater du vanligvis trykker deg inn på og kobler dette med ditt neste søk. Er du ofte inne på Wikipedia, så vil du mest sannsynlig ha denne siden på de øverste søkeresultatene, hvis det det du leter etter finnes der. I gjenfinningsalgoritmen finnes det altså kontekstuelle variabler som er med på å avgjøre hva som skal prioriteres øverst på akkurat din søkeliste. En annen søkeoptimalisering som blir brukt av søkemotorer er lenking. Hvis det er mange som lenker til en side, så regnes det som nyttig for andre, og mer nyttig enn ressurser som ingen lenker til. Slik bygges personlige og optimaliserte søk til hver bruker, for å gi akkurat deg de resultatene som er mest relevant for deg.

Jeg avslutter blogginnlegget med en link til en nettside som noen har laget som en spøk. Informasjon som deles på nettet er tilgjengelig for alle, uansett hvor du er!

http://justfuckinggoogleit.com/

Advertisements

6 thoughts on “Utvikling av den digitale verden og informasjonssøking

  1. Dette med teknuim er ganske fascinerende. Finnes det virkelig en kraft iverden som får teknologien til å utvikle seg av seg selv, og i tillegg akkurat når vi trenger det? Eller er vi klare for det og klarer bare ikke helt å se det selv. Skjer teknologiutvikling før vi vet om at vi trenger det eller, eller er det bare noen få som vet at vi trenger det og så setter de igang og utvikler det – t.o.m. samtidig på forskjellige steder?

    Det kan være ganske skummelt å ta i bruk ny teknologi før man kan nok om det, men mange kaster seg ut i det og oppnår kanskje uønskede effekter, f.eks. at de etterlater seg personlige opplysninger/digitale spor hvor de ikke vil ha dem. Eller at man ikke utnytter det fullt ut og dermed ikke får noen gevinster. Litt på samme måte kan det du skriver om treff på google også være litt skummelt, det er jo i prinsippet mulig å overvåke personer ved å se på hva de er interessert i. Bør man google hva som helst? Kanskje et dumt spørsmål……..

  2. Pingback: Søkemotorer | camkah

  3. Pingback: Filterbobler og søkemotorer | elisabethsin

  4. Pingback: elisabethsin

  5. Pingback: Hvordan påvirker søkemotorer og filterbobler oss og vårt syn på samfunnet? Styrer søkemotorer og filterbobler vårt syn på verden? | camkah

  6. Pingback: Hvordan påvirker søkemoterer og filterbobler oss og vårt syn på samfunnet? Styrer søkemotorer og filterbobler vårt syn på verden? | ryghseter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s